Markiser i Stockholm: En guide för husägare

07 juni 2024
Veronica Urena

editorial

Markiser är en väsentlig del av många husägares utomhusutrymmen i Stockholm. De erbjuder stil, komfort och funktionalitet genom att skydda mot solens starka strålar och ibland även regn. Förutom att öka en fastighets estetiska attraktionskraft, kan en välplacerad markis även minska energikostnaderna genom att blockera solvärme från fönster och terrasser. I denna artikel utforskar vi vikten av att välja rätt markis i Stockholm, olika typer av markiser som finns tillgängliga och tips för underhåll och skötsel.

Vikten av rätt markis för ditt hem

Markiser är inte bara ytterligare en designfunktion för ett hem; de spelar en viktig roll i att skydda både hemmets interiör och dess invånare. I Stockholm där sommaren kan bjuda på både intensiv sol och regn oväntat, är en markis en smart investering. Det hindrar UV-strålar från att bleka möbler och golv och hjälper till att reglera inomhustemperaturen, vilket sparar pengar på kylning under varma dagar.

När det gäller att välja markiser, bör husägare ta hänsyn till faktorer som material, mekanism (manuell eller motoriserad), design, och storlek. Positionen där markisen ska installeras är också kritisk en söderläge placering kräver kanske en tjockare eller mer UV-resistent tyg än en markis som står i skugga större delen av dagen.

Markiser Stockholm

Typer av markiser och deras fördelar

Det finns en rad olika typer av markiser att välja mellan, och varje typ har sina egna specifika fördelar. Här är några av de mest populära modellerna i Stockholm:

Terrassmarkiser

De utgör en perfekt lösning för de som vill skapa ett skyddat utomhusutrymme på en terrass eller i en trädgård. Dessa är tåliga och kan ofta vara utrustade med sensorer som automatiskt drar in markisen vid starka vindar eller kraftigt regn.

Fönstermarkiser

Dessa är mindre i storleken och designade för att sitta över fönster för att blockera direkt solljus och minska värmepåverkan inne i huset. De kan också förbättra husets fasad och ge en känsla av förfining till husets yttre.

Självbärande markiser

För de som inte önskar eller kan installera en markis på husets fasad, kan en självbärande markis vara lösningen. De står stabilt på marken och kan placeras efter behov, vilket ger flexibilitet i placeringen.

Varje typ av markis har ett urval av tyger och mönster att välja bland, vilket gör det möjligt för husägare i Stockholm att anpassa utseendet efter deras specifika smak och husets arkitektur.

Underhåll och skötsel av markiser

Även om de flesta markiser som säljs i Stockholm är utformade för att vara långvariga och motstå tuffa väderförhållanden, krävs fortfarande regelbundet underhåll för att säkra dess förlängda livslängd och funktionalitet. Här är några enkla tips för att hålla din markis i toppskick:

– Rengör markisen regelbundet med mild tvättmedel och vatten för att förhindra ackumulering av smuts och fuktskador.

– Inspektera markisens rörliga delar och smörj om nödvändigt för att säkerställa en smidig utveckling och tillbakadragning.

– Kontrollera alla skruvar och fästen så att markisen är väl säkrad mot huset.

– Vid extrema väderförhållanden, se till att du drar in din markis för att minska risker för skador.

Läs mer om markiser Stockholm!

Fler nyheter